Coaching en counseling
Een coaching- of counselingstraject verloopt als volgt
1. Een intakegesprek
Ieder coaching- of counselingstraject start met een intakegesprek van 1 uur. Het doel van het intakegesprek is om elkaar te leren kennen en te kijken of het ‘klikt’. Ik vind het belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij mij als coach, want anders kan er geen vertrouwensrelatie ontstaan.
We bespreken de wederzijdse verwachtingen en manier van samenwerken. Wij bespreken jouw vraagstelling en we maken een eerste aanzet tot persoonlijke doelen voor het traject. In dit gesprek wordt ook de opzet besproken, zoals de frequentie en duur van de bijeenkomsten, de kosten, de betalingen. Aan het einde van het intake gesprek vertel ik je of je vraag binnen mijn competenties ligt en jij bepaalt of je met mij verder wilt.
2. Het vervolg
Er kunnen, afhankelijk van de vraagstelling, vijf tot tien vervolggesprekken van 1 tot 1,5 uur volgen. Zo nodig kan dit traject verkort of verlengd worden. In die gesprekken zullen we de vraagstelling verder verkennen en uitdiepen. Oefeningen kunnen hierbij ingezet worden om het proces in gang zetten om zelf inzicht te verkrijgen in eigen functioneren en eigen mogelijkheden.
Tijdens het hele traject wordt steeds je eigen probleemoplossend vermogen aangesproken en versterkt. Zo kun je nu en in de toekomst zelf je leven richting geven. Jij bepaalt zelf waarover je het wilt hebben in de gesprekken. Ik reflecteer, spiegel je en stel stimulerende vragen. Regelmatig evalueren we het proces. Tussen de gesprekken zit een periode van één tot vier weken.
3. Het laatste gesprek
In het laatste gesprek evalueren we het traject en maken we afspraken hoe je de bereikte resultaten en inzichten kunt verankeren.
De inhoud van de geprekken blijft geheim. Ik ben gehouden aan de ethische code en val onder het tucht- en klachtrecht van mijn beroepsverenigingen. Vertrouwen is een essentiële voorwaarde voor mijn coaching en counselingswerk.