EMDR
Wat is EMDR?
EMDR staat voor: Eye Movement Desensitisation & Reprocessing. Het is een zeer effectieve methode om negatief beladen herinneringen snel en grondig te verwerken. Een effectieve behandelmethode bij ingrijpende nare gebeurtenissen en bij minder ingrijpende situaties.
Waarvoor is EMDR ontwikkeld?
Het is een vorm van begeleiding die mensen helpt bij het verwerken van akelige (traumatische) ervaringen, angsten en gevoelens. Na een onplezierige ervaring kan je flink uit evenwicht zijn geraakt en/of spanningsklachten en geestelijke of lichamelijke klachten houden. Met EMDR kun je je lijf bevrijden van de bevroren reacties die zijn opgeslagen.
Waaruit bestaat EMDR?
Bij de behandeling met EMDR richt je je op beelden, gevoelens en gedachten van de beladen gebeurtenis, waarbij je tegelijkertijd de ritmische bewegingen van mijn hand volgt met je ogen. Ook kun je tikjes horen via een koptelefoon of tikjes voelen tegen je knie. Na een aantal seconden wordt je gevraagd wat je ervaart. Meestal ervaar je dan een ander beeld, gevoel of gedachte. Dan concentreer je je daar weer op en dit wordt zo vaak herhaald totdat de emotie redelijk neutraal aanvoelt en je een meer positieve of neutrale gedachte hebt over jezelf en de gebeurtenis.
Wat doet de EMDR?
De sets oogbewegingen en tikjes zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt steeds makkelijker om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in je leven.
Na afloop van een EMDR therapie kunnen de effecten nog even doorwerken. Soms kan dit je het idee geven tijdelijk de regie kwijt te zijn als er bijvoorbeeld nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Het is belangrijk en geruststellend om te weten dat dit een aantal dagen kan duren. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan. Het is bij EMDR niet noodzakelijk dat je je ervaringen uitvoerig beschrijft of herbeleeft. In die zin is EMDR een geringe belasting voor jezelf. Na enkele sessies is resultaat te boeken.
EMDR kan worden gebruikt voor:
- spanningingsklachten, burnout, werkgerelateerde ervaringen
- enkelvoudige fobieën, faalangst of andere angsten
- pesterijen, problematische jeugdervaringen
- misbruik, (verkeers)ongevallen, natuurrampen of misdrijven
- ernstige, langdurige ziektes, ziekenhuisopnamen, operaties
- verlieservaringen, oorlogservaringen
De uitgangspunten van EMDR die ik gebruik tijdens mijn gesprekken zijn:
- het is een vorm van kunstdromen, het is het nabootsen van REM-slaap
- er sprake van een dubbel bewustzijn, van de nare ervaring en van het hier en nu van de oogbewegingen, dat neutraliserend (desensitiserend) werkt.
- het leidt tot een betere integratie van de linker en rechter hersenhelft.
- in ieder mens huist een basisgezondheid en iedereen heeft een aangeboren vermogen dat streeft naar herstel en een nieuw gezond, psychisch evenwicht.